Heja Holana!

Heja Holana!

Så här ser Holana ut när de är på promenad.

Om du vill träffa dem på riktigt så kan du skriva till dem och fråga. Det är lätt och trevligt. Prova heja snabel-a holana punkt se så får du se. Medan du väntar på svar kan du roa dig med att titta på Holanas hemsida.

Död

Sjukaste grejen! Posted by Calici 2007-11-05 21:15
Jahopp. Smaskandes på en sallad satt jag i godan ro och läste DN och stötte mitt i allt på en bild på Tutankhamuns ansikte. Helt plötsligt smakade det jag hade i munnen illa. Unket. Trä.

När jag för någon dag sedan hörde om att pojkmumien nu kunde beskådas av allmänheten för första gången fick jag kalla kårar. När sedan den informativa radiorösten berättade att det fanns bilder på hemsidan undrade jag stilla vem som vill se något sådant. Att visa ansiktet på en person som blivit innebränd (vilket jag tänker mig ser likadant ut som Tutankhamun) skulle anses makabert, men att visa bilden på ett flera tusen år gammalt lik är visst okej. Han har väl inga släktingar som tar illa upp. Som om det skulle vara det som avgör saken. Äckligheten för lik kanske preskriberas efter några hundra år hos Medelsvensson.

Minnet av ett besök på ett museum poppar upp i huvudet. Jag var kanske sex år och vi var på någon av familjens oändliga bilsemestrar. Inne på det aktuella museet var det kallt och mörkt och i en glasmonter stod en man. Han var svart och såg otäck ut. Lite som ett russin. Sådär hård och rynkig. Jag fick reda på att han hade mumifierats. Att han alltså var död. Jag kunde inte förstå vad han gjorde där i glaslådan, varför han inte låg i marken. Jätteläskigt. Om jag inte minns helt fel började jag efter det drömma mardrömmar om russinmannen.

Det är fortfarande läskigt med mumier. Inte för att de är döda, utan snarare för att de har varit döda jättelänge och liksom står till allmänhetens befogande. Helt utan förvarning visas mumierna dessutom upp och ska uppskattas. Varför är det okej med mumier? Och om folk tycker det är okej med mumier, varför är det då jätteläskigt med människor som dött alldeles nyss? Konstigt.

Så, tack DN för att ni tvingade mig att se Tutankhamon. Jättesnällt. Verkligen.  Comments(3)
  Fill in only if you are not real
  The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
  Posted by Calici 2007-11-08 21:51

  meh, det är inte ofta jag sett blod i mungipan på riktiga döda människor. och på bilden av olof palme är han ju inte död! jag skulle tycka det var otrevligt att äta från den tallriken om han vara mumifierad. eller om det var tutankhamons torra nuna som tittade upp på mig när jag var klar med potatismosen. men när jag tänker på det tycker jag inte om bilder av döda människor alls. alls. jag är väl inte tillräckligt finsk för att tycka om det.

  Posted by Beistantowa Mikaeru 2007-11-08 17:12

  dödblivande heter nog döende på riktig svenska. och dödvarande död. arma språk som inte har tillräcklig emfas i sig.

  Posted by Beistantowa Mikaeru 2007-11-08 17:09

  hur reagerar du på bilder av döda människor när de fortfarande var levande då? min olof palme-tallrik t ex? jag tror inte att det är själva dödvarandet som är läskigt utan blivandet eller kort och gott det stämningsfyllda blodet. eller i vissa fall den klassiska ketchupen. eller så är det viktigt vad de andra ska tycka om att man frossar i bilder av dödblivande. där är nog vattendelaren. tutankhamon med nåt som ser ut som ketchup i mungipan är nog inte lika okej för den överutbildade DN-läsaren.