Heja Holana!

Heja Holana!

Så här ser Holana ut när de är på promenad.

Om du vill träffa dem på riktigt så kan du skriva till dem och fråga. Det är lätt och trevligt. Prova heja snabel-a holana punkt se så får du se. Medan du väntar på svar kan du roa dig med att titta på Holanas hemsida.

Samtalsträning

Jag tänkte på en sak. Posted by Calici 2008-05-16 17:57
Jag har i skolan lärt mig att samtala; lyssna, ta emot kritik och nu även ge kritik. So here goes.

Jag har något jag skulle behöva ta upp med dig. Ja, med dig där. Har du tid en stund?

Bra, det är nämligen så att jag tycker att det är lite jobbigt med hur du konsumerar vissa varor. Det finns varor som nästintill alltid importeras från mindre bemedlade länder, så kallade kolonialvaror. Det som är jobbigt är att jag vet att människor i stor del av fallen där de jobbar för att vi ska kunna konsumera kolonialvarorrna far illa. De får inte tillräcklig lön, har urusla arbetsmiljöförhållanden och ja, livet leker inte helt enkelt för dem.

Detta får mig att må dåligt för att jag inte vill att någon ska behöva må direkt dåligt för att jag, eller du, vill dricka näst mest kaffe i världen eller äta flest bananer/capita. Särskilt inte eftersom att jag, genom att göra så lite som att köpa Rättvisemärkt, kan verka för att människorna i alla fall ska få ett lite drägligare arbete och påverka leverantörer till att köpa in bättre saker, allt genom min konsumentkraft.

Det är jättebra att vi alla kan köpa dessa varor och att vi kan få vårt välbehövliga kaffe och bananer är ju gott och dessutom nyttigt! Det är också jättebra att vi faktiskt kan göra något gott med vår kaffetarm.

Ett konkret exempel på tillfällen som jag pratar om är när du står där vid butikshyllan och väljer mellan alla butikens kaffesorter. Då väljer du väldigt ofta det du brukar har hemma! Alternativt väljer du det billigaste. Sällan väljer du rättvisemärkt, det är ju varken vanligt hemma eller billigast.

Det jag nu skulle vilja är att du, nästa gång du ska handla, ser upp med vad du faktiskt plockar ner i korgen. När du står där vid hyllan kan du faktiskt tänka efter lite och fundera på vem som faktiskt får arbeta för dina varor och om den personen blir rättvist behandlad. Om du är tveksam kan du ju vrida lite på huvudet och se om du hittar rättvisemärkts symbol och välja det. Det kräver inte alls mycket energi, även om man kan tro det.

Jag förstår att det kan kännas onödigt att lägga ut några kronor extra för lite rättvisare bananer, du kommer ju ändå aldrig att träffa bananplockarna. Jag förstår också att det faktiskt inte alltid finns rättvisemärkta produkter och att du kanske redan har knappa levnadsförhållanden, särskilt nu när matpriserna har gått upp. Det härliga i kråksången är att du nu, när du fått det lite kärvare, kanske lättare kan tänka dig in i att din medmänniska i Kongo, Sri Lanka eller Brasilien kanske (antagligen) har det ännu värre. Det har jag gjort.

Ja, det var det jag ville säga. Jag är nyfiken på att få veta vad du tycker om detta. Så tro inte att jag predikar för dig, jag bara framför min åsikt.  Comments(6)
  Fill in only if you are not real
  The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
  Posted by Calici 2008-05-19 00:52

  jag tänker att vi återskapar problemet hela tiden. om man inte gör något aktivt för att motverka det. samma med den galna snedfördelningen av resurser, men den känns på något sätt knepigare att förändra. så jag säger det igen med näven i luften: köp rättvisemärkt! :D

  Posted by Beistantowa 2008-05-19 00:08

  "Precis som jag tänker att män är lika stor del av jämställdhetsproblemet som kvinnorna."

  Haha, jag har alltid trott att folk i allmänhet tror att det är mest männen som är problemet och inte kvinnorna. Men det är fint att du formulerar
  det sådär bakvänt finurligt. Vi är alla offer för gångna generationers nedärvda missuppfattningar.

  Posted by Calici 2008-05-18 23:31

  Jag tänker inte på det som att döva samvetet. (Även om effekten kanske blir så.) Bara att det är nonchalant att bara gå förbi. Jämt. Det är svårt att förändra hela sitt beteende, men detta är faktiskt inte så svårt. Jag tänker att vi är en del av problemet. Precis som jag tänker att män är lika stor del av jämställdhetsproblemet som kvinnorna. Om vi inser det kanske vi kan hjälpas åt.

  Så jag höjer min aktivistnäve och skriker: Köp rättvisemärkt! :)

  Posted by Beistantowa 2008-05-18 15:48

  Nej, jag trodde inte att det var vad jag menade.

  Och bonden är naturligtvis inte handikappad annat än i jämförelse med oss.

  Däremot tror jag att det finns en cynism i marknadsekonomiskt företagande som innebär att man med gott humör och stolthet i bröstet exploaterar konsumenters dåliga samvete under föreställningen att man gör dubbla tjänster. Och det gör man utan att torska en krona. Jag är generellt negativ till marknadsekonomi eftersom den förutsätter girighet för att fungera. Välfungerande företag ska göra vinst. Tyvärr tror jag ändå att det är svårt att hitta fungerande alternativ eftersom människor drivs av dödssynderna. Det är nog bara att gilla läget och kasta en mental gatsten och jobba på att sluta överkonsumera. Men jag håller med dig, visst är det snällt att betala mer för att i bästa fall ge bonden 4 kronor extra. Smart vet jag dock inte om det är. Jag är inte helt säker på att pengarna alltid hamnar i rätt ficka [1].

  I princip håller jag med dig om allt men jag vet inte om man bör nöja sig med att döva sitt eget samvete. Skulle det t ex kännas lika värt att ta en klase oreko bananer men hävda i kassan att de är reko och betala schyssta priset för att låta ica förstå att man kan tjäna grovt på rättvisemärkt? Eller vad händer om man tar reko och hävdar att det är oreko? Skulle ica sluta sälja snälla bananer då? Jag misstänker att en individ åstadkommer mer för den globala rättvisan genom att uppmuntra stöld från de rika. T ex genom att gå till ica och blanda in de reko bananerna bland de oreko. Och genom att aldrig betala för en film eller en låt. Det drabbar faktiskt ingen fattig. Och de där nissarna som vill ha reko och eko av kvalitetsskäl tvingas ifrågasätta sina incitament.

  [1] http://www.rattvisemarkt.se/forum/showthread.php?t=86

  Posted by Calici 2008-05-18 01:01

  så du menar alltså att istället för att bry oss och välja en väg som faktiskt kanske funkar för en större del än ingen, så ska vi skita i det och vänta tills ica väljer att göra en helomvändning? ja. handuppräckning alla som är villiga att svälta för att ica ska göra bot!

  nä du, den där marknadsekonomin som du snackar om handlar ju just om det, vi köper saker. eftersom vi ändå köper saker kan vi väl köpa sjysst, eller?

  och nej, jag har inte tänkt detta som ett: åh, nu ska vi rädda den korkade bonden. men jag är inte så naiv att jag tror att bonden vågar gambla med en mycket starkare leverantör som inte bryr sig ett skit om ifall bonden spelar med eller inte. dessutom handlar det inte bara om bonden, som i sin tur har makt över sina arbetare som i sin tur gör allt för att få lite pengar. men däremot är jag tillräckligt naiv för att tro på att man ska vara snäll och gärna lite rättvis. och om det kostar mig 4 kronor för nåt jag ÄNDÅ ska ha, so be it. kanske kan det till slut löna sig för handeln att köpa rättvist så småningom. heja konsumentmakt.

  Posted by Beistantowa 2008-05-18 00:23

  Jag läser vad du skriver men jag köper det inte riktigt ändå. Jag kommer osökt in på när du skulle åka till Afrika och göra gott för vem det nu var. Vi lever i i-landet och vårt största problem är att rättfärdiga vårt sätt att leva. The swedish model [1]. Den optimala slutsatsen ur både ett marknadsekonomiskt och ett samhällskonserverande perspektiv blir då att konsumera oss ur det dåliga samvetet.

  För varför kostar det egentligen mer att köpa rättvist? Varför är det bara konsumentens ansvar att punga ut med pengen som den lobotomerade kaffebonden utan egen vilja behöver för att inte förbli fattig? Skillnaden för ett halvt kilo kaffe är ungefär 4 kronor [2]. Borde inte kaffebolaget och ica-butiken som cyniskt och beräknande köper in orättvist kaffe stå för en del av den slanten? Borde vi förresten inte tvinga dem att ta hela smällen bara för att de med berått mod skeppat orättvist kaffe till oss i säkert hundra år? Jag tycker det. Det är girigt och fegt av handeln att lägga ansvaret för schyssta grejer på slutkonsumenterna. Därför borde alla bolag och alla butiker som handlar med taskiga varor bojkottas rakt av. De har tjänat nog med blodspengar. Och om inte det hjälper så finns det andra aktiviteter [3] som kan ändra inköpsstrategier och orättvisor. De stora franska 1900-talsfilosoferna skulle ha gillat det.

  Dockdockdock, problemet är dock att det hos matfabriken finns en medvetenhet om att konsumenterna VILL betala extra så att hon och han sen kan bokföra några kronor på jag-är-bättre-kontot. För det är ju faktiskt inte så kul att moralisera över någon annans beteende om man inte själv har offrat något.

  [1] http://www.theswedishmodel.org
  [2] http://www.globalexchange.org/campaigns/fairtrade/coffee/
  [3] http://www.dailymotion.com/video/x58z2a_justice-stress-official-video_music